Pagina de prezentare a orasului Sinaia

Clima

 
Clima este specifica, de culoar montan de joasa altitudine.

Temperatura medie anuala: +8° Celsius.
Temperatura medie in luna iunie: +15° Celsius.
Temperatura medie in luna ianuarie: -4° Celsius.
Verile sunt racoroase, iar in prima parte a sezonului, foarte ploioase.

Iernile sunt relativ blande, cu zapada abundenta. Media precipitatiilor anuale este 900mm, cu un maxim inregistrat in luna iulie (173mm).

Minimum de precipitatii si de nebulozitate se remarca in lunile septembrie (55mm) si februarie (40mm).
Stratul de zapada se instaleaza uniform incepind, de obicei, din luna noiembrie si se retrage in intervalul martie-aprilie, uneori la inceputul lunii mai. Grosimea acestuia variaza intre 20cm si 3m in zonele de altitudine.

In ultimii ani si Sinaia a cunoscut schimbarile climatice manifestate la nivel global, schimbari concretizate in veri scurte si cu temperaturi frecvent peste 30° Celsius, o usoara disparitie a primaverilor si toamneleor, si cu ierni relativ mai lungi (sfarsit de octombrie - inceput de mai), ierni mai friguroase cu saptamini de ger (-19° Celsius) si viscole.

Factori naturali de cura

Sinaia are un bioclimat reconfortant si stimulator pentru organismul uman, cu aer foarte curat, bogat in oxigen, radiatii ultraviolete si ionizare negativa. Exista si izvoare minerale (pe Valea Ciinelui) cu apa sulfuroasa-feruginoasa si alte minerale solubile.

Ocrotirea naturii

Pe teritorilul orasului Sinaia si in imprejurimile sale exista restrictii privind taierea sau colectarea florei. Nu sunt permise defrisarile. Nu este permisa culegerea oricarei plante alpine, fiind sever sanctionata culegerea Bujorului de Munte (Rhododendron Kotski), a Florii de Colt (Leontopodium Alpinum) sau a Gentianei Galbene (Gentiana Lutea). Camparea turistilor se face numai in locurile autorizate, cu respectarea normelor de protectie necesare si obligatorii. Zona de munte a orasului Sinaia se afla in Patrimoniul Parcului Natural Bucegi.

Rezervatia naturala Bucegi cuprinde zonele de abrupt ale muntilor Varful cu Dor, Furnica, Piatra Arsa.
In scopul asigurarii protectiei turistilor, zona de munte este patrulata de personal al formatiei Salvamont precum si de membrii ai Jandarmeriei Montane.

Pe teritoriul si in imprejurimile statiunii Sinaia, principiul de baza al comportarii turistilor trebuie sa fie acela al evitarii lasarii oricaror urme de vizitare, la trecerea prin oras sau pe munte.

La intrarea in cartierul Cumpatu, se afla rezervatia botanica "Arinisul de la Sinaia", aflata sub patronajul Academiei Romane - Institutul Biologic Bucuresti. Tot in acest cartier se afla si o alta statiune ecologica UNESCO - J. Y. Cousteau, apartinind Universitatii Bucuresti, care cuprinde si un muzeu cu fauna muntilor Bucegi, in cadrul unui laborator de protectie a naturii.

Copyright © InfoSinaia.ro & Mervani®. Toate drepturile sunt rezervate. … pagina de Contact.